Tijdens de jaarlijkse integratieweek van de opleiding Docent Muziek kregen eerste- en tweedejaars studenten de kans om intensief samen te werken. Deze projectweek draaide dit jaar om het thema stilte – een uitdagend uitgangspunt dat leidde tot een unieke voorstelling voor een bijzondere doelgroep: kinderen met een fysieke of mentale beperking van het Adelante Kindcentrum in St. Gerlach.
De opzet is helder: tweedejaars studenten ontwikkelen in drie dagen een interactieve voorstelling en dragen deze over aan de eerstejaars. Op vrijdag voeren de eerstejaars de voorstelling op, voor het publiek: “We speelden niet alleen muziek, maar ook toneel, en leren in een korte tijd een artistiek product neer te zetten. De afwisseling maakte het spannend en leerzaam,” vertelt Lene Kroon, student Docent Muziek.
De samenwerking tussen de leerjaren is essentieel in deze week. “We mochten als studenten alles zelfstandig opzetten, van repetities tot contact met de school,” legt Lene uit. De week start met een voorstelling van de tweedejaars op een reguliere basisschool in Eijsden, zodat de eerstejaars een goed beeld krijgen van het concept en wat er later van hen wordt verwacht. Aansluitend gaan de eerstejaars zelf aan de slag met het script en hun rolverdeling, en verdiepen zij zich in de inhoud van de voorstelling. Gedurende de week werd er in kleine groepjes én als volledige cast geoefend. Elke dag werd afgesloten met een reflectiemoment, waarin tops en tips gedeeld werden.
Op donderdag gaven de tweedejaars voorbereidende lessen bij Adelante, zodat de kinderen alvast bekend raakten met de liedjes en spelvormen. “Het was bijzonder om te werken met een doelgroep die ik nog niet eerder had meegemaakt,” vertelt ze. “Het vraagt een andere manier van communiceren, een ander tempo en meer bewustzijn van non-verbale signalen.”
De voorstelling op vrijdag vormde het hoogtepunt van de week. “De kinderen waren zó enthousiast. Dat maakte alles de moeite waard.” Tegelijkertijd was het ook een intensieve ervaring. “Elke dag was vol met diverse prikkels. En soms gingen dingen mis tijdens de voorstelling, terwijl het in de repetities goed ging. Dat was even schakelen.”
Wat deze week anders maakt dan andere projecten binnen de opleiding Docent Muziek, is het grote beroep op zelfstandigheid. Docenten nemen deze week bewust een stap terug om studenten zelfstandig te laten werken. “Alleen Bart Verhagen was actief betrokken. De rest deden we echt zelf. Dat vond ik erg leerzaam.”
De integratieweek laat studenten groeien op meerdere vlakken. Van samenwerken onder tijdsdruk tot het maken van een artistiek product met een maatschappelijke impact. “In een toekomstig werkveld waar projecten en lesvoorbereidingen soms snel moeten gaan, zijn dit waardevolle vaardigheden. Ik neem vooral mee hoe belangrijk het is om flexibel en communicatief sterk te zijn, vaardigheden die ik later zeker nodig ga hebben in het werkveld.”